aktualizované dňa - 01.01.2024

Záhradná a krajinná architektúra

Aké je poslanie záhradného architekta? Aké má ciele a v čom môže byť nápomocný? V článku sme pre Vás pripravili rozhovor s Ing. Evou Tinákovou.

Rozhovor o záhradnej architektúre so záhradnou architektkou Ing. Evou Tinákovou.

Záhradný architekt Ing. Eva Tináková

Kedy ste sa začali zaujímať o záhradnú architektúru?

Ako malé dievčatko som trávila v záhrade veľa času. S babkou som sa vŕtala v zemi, vytrhávala burinu, starala sa o rastlinky. Na gymnáziu som už seriózne riešila prvý „návrh“ našej záhrady. Každý rok som navštevovala Flóru, mala som presne zmapované všetky záhrady v okolí. Po meste sa dodnes orientujem podľa stromov, ulice si nepamätám...

O záhradky som sa teda zaujímala od malička. Vtedy som si ešte neuvedomovala, že sa „to“ volá záhradná architektúra.

Čo Vás viedlo k myšlienke, že toto povolanie chcete študovať?

Moja mama vždy chcela aby som bola záhradná architektka a navrhovala záhrady. Definitívne rozhodnutie však vyplynulo z dvoch dôvodov. Prvým bol môj stále silnejší vzťah k záhradkárčeniu. Druhým prelomovým momentom bolo obdobie, keď sme prerábali dom. Z veľkej časti sme ho budovali svojpomocne. Proces ako zo základov rastie náš príbytok ma fascinoval. Bavilo ma stavať stropy, vkladať do venca armatúru, pomáhať chlapom stavať krov. Dodnes nezabudnem, ako sme s otcom pribíjali šindeľ na strechu v deň, keď sa v Tatrách prehnal orkán.

Keď som si vyberala vysokú školu, jednoducho som skombinovala architektúru so záhradou.

Kde ste študovali záhradnú architektúru?

Prvé tri roky som študovala v Bratislave na fakulte záhradnej architektúry. S odstupom času to boli asi najnáročnejšie roky môjho života. Základy sme museli mať rovnaké ako architekti budov. V škole sme boli od siedmej do siedmej a po nociach sme pracovali na zadaniach. Možno to neznie lákavo, ale naučili sme sa neskutočne veľa, pochopili komplikované vzťahy medzi architektúrou a záhradnou architektúrou.

Kde ste študovali odbor záhradný architekt

Neskôr sme sa začali špecializovať „naším“ smerom. Keď sme sa učili rastlinky, cesta do školy mi trvala oveľa dlhšie, lebo som potrebovala zistiť názov každej rastliny čo som mala po ceste.

Časť inžinierskeho stupňa som strávila na záhradníckej fakulte v Lednici. Areál školy je úžasný, fantastické výsadby, neďaleko slávny Lednicko - Valtický areál. V zázemí školy je také množstvo skleníkov, že som ich počas svojho pobytu prešla len zopár. Pri pohľade na obrovské stromy v Lednickom parku som pochopila, aký nádherný obor je záhradný architekt. Pri prechádzke po škole zasa ako veľa sa ešte musím učiť.

Kde ste získali prax v záhradnej architektúre?

Veľa mojich kamarátov vedelo, že študujem záhradnú architektúru, takže prvé zákazky boli práve pre nich. Prvé skúsenosti s realizáciou záhrad som nadobudla ešte počas školy s jednou malou realizačnou firmou. Ja stále hovorím, že záhrady sa nedajú navrhovať bez praktických skúseností v teréne. Preto som sa snažila v prvom rade nadobúdať čo najviac skúseností z realizácií záhrad. Správny záhradný architekt by mal byť rovnako šikovný s motykou v záhrade ako s myšou pred počítačom.

Kde ste získali prax v záhradnej architektúre Rozhodila som siete na všetky smery a robila všetko, čo s mojím oborom aspoň troška súvisí. Klamala by som, keby som tvrdila, že to bolo po škole ľahké. Štátnice sme mali v máji, v tom čase je sezóna v plnom prúde. Všetky firmy mali svoje kapacity obsadené. Skúšala som pracovať ako vedúca predajne v záhradnom centre, v zime som pracovala pre známu sieť kvetinárstiev. Naučila som sa dostupný sortiment v záhradníctvach, spoznala veľa realizačných firiem. Poznám aj sortiment rezaných kvetov. Občas som navrhla nejakú drobnosť, ale tvorba záhrad ako som si predstavovala to nebola.

Po roku sa na mňa konečne usmiala šťastena. Začala som spolupracovať s realizačnou firmou
Art Project Group, spol. s r.o. a skúsenosti začali rýchlo pribúdať.

Čo v praxi obnáša vykonávať túto profesiu?

Z reakcií okolia sa mi zdá, že ľudia vnímajú našu profesiu veľmi idealisticky. Aké je to krásne to čo robíme, ako sadíme kvetinky a podobne. Ale ono to nie je len o tom. Na škole som si myslela, že budem sedieť zavretá za počítačom a robiť jeden návrh za druhým. Prax je našťastie oveľa pestrejšia. Záhradný architekt je vlastne dizajnér, grafik, obchodník, rozpočtár, manažér, robotník a záhradník v jednej osobe. A to som určite ešte na niečo zabudla.

Všetko sa odvíja od ročného obdobia a samozrejme od počasia. Zima a skorá jar je o projektovaní záhrad, vzdelávaní, stretávaní sa s klientmi. Keď prídu prvé jarné dni, akoby sa všetci zobudili zo zimného spánku a zrazu je kopa roboty. Dalo by sa povedať, že toto obdobie rozhoduje do veľkej miery o tom, aká bude sezóna. Začínajú sa údržby záhrad, po zime sa ide opäť do terénu. Áno, je to aj o fyzickej práci.

Čo v praxi obnáša vykonávať túto profesiu

Leto a jeseň sa nesie v duchu realizácií. Záhradný architekt sa zrazu zmení na menežera, vymýšľa, rozdeľuje organizuje prácu. Treba zabezpečiť dovoz materiálu, mechanizáciu, brigádnikov. Samozrejme rastlinky. Túto časť mám najradšej. Je to skvelý pocit, keď sa prázdna záhrada zrazu zazelená, keď do nej prinesiete život. Keď je záhradka hotová, treba zabezpečiť údržbu a potom zasa celé od začiatku...

V čom spočíva Vaša práca pre zákazníka?

Každá záhrada je iná, takisto aj každý zákazník je iný. Často krát sa stáva, že zákazníci vlastne nevedia, čo by v záhradke chceli mať. V takej situácii sa snažím pomocou rôznych fotiek a otázok čo najpresnejšie zistiť, v akom štýle by mala záhrada byť. Zaujímam sa o budúce využitie, plánované aktivity, snažím čo najpresnejšie zistiť aké rastlinky má zákazník rád. Niekedy to je náročné, pretože to vlastne nezisťujem len ja, ale aj zákazník. Keď je však záhradka hotová a zákazník je spokojný, mám z toho o to väčšiu radosť.

Niektorí zákazníci vložia plnú dôveru do rúk architekta. Odsúhlasíme si návrh a spolu riešime už len maličkosti. V podstate je to záhrada na kľúč, záhradný architekt zabezpečí všetko od návrhu, cez realizáciu až po údržbu.

V čom spočíva Vaša práca pre zákazníka Niektorí zákazníci zasa chcú byť o všetkom informovaní. Okrem toho ako bude záhradka vyzerať sa zaujímajú o celý priebeh realizácie. Ja osobne preferujem radšej tento typ zákazníka. Predstava o záhrade sa často krát vyvíja. Na začiatku si môžeme povedať, že chceme mať jacuzzi a na konci z neho bude jazierko. Ako záhradka pomaly vzniká, lepšie je si overiť či to, čo je navrhnuté je najideálnejšie riešenie.

Veľa zákazníkov má k záhradke vzťah, ale ešte nevedia ako sa o ňu starať. Páči sa mi, keď vidím, že sa klient o tieto veci zaujíma. Starostlivosťou si buduje k záhrade vzťah, pomaličky ju objavuje a teší sa z nej. Rada vysvetlím a naučím čo treba robiť, aby bolo záhradke dobre a rástla do krásy.

Aké má podľa Vás poslanie záhradný architekt?

Snažíme sa priniesť kúsok prírody do našich miest, do našich príbytkov. Na rozdiel od iných profesií sa dá povedať, že keď vytvoríme záhradný projekt a následne ho zrealizujeme, je len akýsi začiatok. Rastlinky rastú a sú z roka na rok krajšie, záhradka je bujnejšia a bohatšia. Čím je záhrada staršia, tým by mala byť krajšia.

Našou úlohou je aj naučiť ľudí žiť bližšie k prírode. Je jedno, či striháte živý plot, alebo pestujete polykultúru plnú jedlých druhov. Dôležité je urobiť prvý krok a presunúť sa z pohodlia obývačky von a stráviť tam čas. Ono vás to potom vtiahne a záhrada sa stane vašou súčasťou.

Aké má podľa Vás poslanie záhradný architekt

Architekt by mal zákazníka dokázať do určitej miery usmerniť. Ak má niekto moderný dom, nie je vhodné sadiť okolo neho romantickú anglickú záhradu. Nie je účel navrhnúť záhradu. Účel je navrhnúť záhradu, ktorá sa hodí na miesto, kde sa nachádza. Ktorá vystihuje zákazníka a zároveň zapadá aj do širšieho okolia.

Akým smerom sa uberá záhradná architektúra na Slovensku?

Dovolím si tvrdiť, že hoci to ešte pár rokov potrvá, smeruje to tým správnym smerom. Ľudia začínajú chápať, že v prírode sme sa narodili a do prírody patríme. Čoraz väčšie množstvo zákazníkov chce mať aspoň kúsok úžitkovej plochy, zopár jedlých kríkov alebo aspoň bylinky. Stále častejšie sa stretávam, že ľudia začínajú používať výrazy ako permakultúra či sebestačnosť, mnoho zákazníkov chce mať aspoň 2-3 sliepky, niektorí dokonca ovce. V Čechách je tento trend veľmi výrazný už niekoľko rokov a funguje veľmi úspešne.

Akým smerom sa uberá záhradná architektúra na Slovensku Akým smerom sa uberá záhradná architektúra do veľkej miery ovplyvňuje aj rastúci sortiment rastlín. Ihličnaté a stálozelené druhy sú mierne na ústupe, pretože ľudia už začínajú chápať, že sa do našich končín nehodia a živoria tu. Na trh prichádzajú nové druhy kríkov, ktoré majú rovnaké kvality ako okrasné druhy ale súčasne majú chutné a jedlé plody. Veľmi silný nárast zaznamenali trvalkové výsadby. Ich veľkou výhodou sú relatívne nízke náklady na založenie, rýchly efekt, dynamika počas roka a nenáročná údržba. Ja by som pridala ešte, že vzhľadom na neuveriteľné množstvo trvaliek vhodných do našej klímy je nekonečné množstvo spôsobov, ako ich do záhonov nakombinovať.

Sledujete trendy architektúry záhrad v Európe, poprípade vo svete?

Mňa moja práca baví natoľko, že sledovanie trendov je vlastne relax. Rada len tak googlim a pozerám fotografie z rôznych výstav či iných realizácií. Snažím sa chodiť aspoň raz ročne na nejakú výstavu do zahraničia, tento rok by som konečne chcela navštíviť výstavu v Chelsea.

Trendy som už načrtla vyššie. V Niektorých Nemeckých mestách je trend sebestačnosti taký výrazný, že si ľudia zakladajú úžitkové záhrady dokonca na sídliskách. Vznikajú občianske združenia, ktoré zakladajú verejné záhrady, kde si ľudia môžu pestovať vlastné potraviny. Začínajú sa čoraz viac používať recyklované materiály. Napríklad z paliet sa dá vyrobiť perfektný záhradný nábytok.

Sledujete trendy architektúry záhrad v Európe, poprípade vo svete?

V moderných záhradách sa objavujú trvalkové výsadby, ktoré sa snažia čoraz väčšmi napodobniť voľnú prírodu. Tie bývajú doplnené listnatými druhmi kríkov a stromov, často krát sú to druhy, ktoré sú domáceho pôvodu. Neodmysliteľnou súčasťou sú samozrejme cibuľoviny, ktoré často kombinujeme tak, ako by sme ich našli rásť vo voľnej prírode.

Ako ovplyvňuje povolanie záhradného architekta Váš súkromný život?

Patrím medzi pár vyvolených, ktorí robia to, čo ich naozaj baví. Dalo by sa povedať, že aj u nás funguje profesionálna deformácia. Stále mám oči na stopkách a vždy som pripravená si zaznamenať, keď uvidím niečo čo sa mi páči.

Najvýraznejšie vplýva na môj život sezónnosť tejto profesie. Dovolenka sa plánuje trochu ťažšie, keďže všetko závisí od počasia. Keď prší a nie je zákazka hotová, dovolenka sa odsúva. Na druhú stranu, kto z bežných smrteľníkov pracuje celé leto v plavkách a je opálený lepšie ako záhradný architekt?
Koľko času venujete svojej profesii

Koľko času venujete svojej profesii?

Prácu a voľný čas oddeľujem len čiastočne. Keď treba, cez deň som na zákazke a večer sedím za počítačom. Keď je voľnejšie, pracujem napríklad len 6 hodín. Všetko závisí od množstva práce, ročného obdobia a počasia.

Ste záhradný architekt na voľnej nohe alebo pracujete pre záhradnícke firmy?

Ako väčšina mojich kolegov pracujem na živnosť. Mám dohodu s dvomi záhradníckymi firmami pre ktoré navrhujem a realizujem záhrady.

Aké máte koníčky a ako trávite svoj voľný čas?

Vo voľnom čase ma to ťahá opäť von, von do prírody. Venujem sa turistike na všetky spôsoby. Po meste sa pohybujem takmer výhradne na bicykli. Ďalšia moja veľká záľuba je horolezectvo, tomu venujem veľké množstvo voľného času. Tento rok som začala jazdiť na snowboarde. Dlhé zimné večery trávim s priateľmi pri gitare, rada si zaspievam, zahrám spoločenské hry. Občas sa kreatívnim a vyrábam si kadečo do bytu. Ale ak je vonku pekne, tak ako inak... záhradkárčim :)

Ďakujeme za rozhovor záhradnej architektke Ing. Eve Tinákovej. Želáme veľa pracovných úspechov a pohody v súkromnom živote.

Info

V prípade záujmu o návrh záhrady, respektíve 3D záhradný projekt vypracovaný záhradnou architektkou Ing. Evou Tinákovou s kompletnou dokumentáciou využite formulár: objednávka záhradného projektu.

Napísala: Ing. Eva Tináková
Vložené: 27.01.2014 | Prečítané: 14821

Aktuálne informácie

Mohlo by Vás zaujímať

Najnovšie projekty

Kosenie trávnikov

Pravidelné kosenie trávnikov

Na základe dopytu zo strany zákazníkov, ktorým sme realizovali záhrady sme sa rozhodli spustiť novú službu. Ponúkame Vám pravidelné kosenie trávnikov, vrátane všetkých doplnkových služieb v rámci exteriéru. Služba bude dostupná na mesiac, respektíve na celú vegetačnú sezónu. Neváhajte a vyplňte si online objednávku kosenia trávnika už teraz a nechajte kompletnú starostlivosť o Vašu trávu na nás!

Rozvoz zeminy

Rozvoz zeminy

Vážení zákazníci, ponúkame Vám možnosť požičať si naše stroje a mechanizáciu (mininakladač Hysoon a minidumper Lumag) aj s obsluhou za prijateľné hodinové ceny na rozvoz zeminy, kameňa a iných materiálov v prípade, že si okrasnú záhradu realizujete svojpomocne. Mininakladač a minidumper sú stroje vhodné na rozvoz rôznych materiálov v rámci záhrady tam, kde sa už veľké stroje nedostanú a je potrebné tieto namáhavé práce vykonávať ručne.

3D záhradné projekty

Záhradné projekty

Vážení zákazníci, v prípade realizácie kompletnej záhrady na kľúč, vrátane závlahového systému, dodávky rastlín a trávnika je projekt s kompletnou dokumentáciou pre zákazníka zadarmo.

Cenové ponuky

Cenové ponuky

Vážení zákazníci, v prípade žiadosti o cenovú ponuku na dodávku a pokládku trávnika, realizáciu záhradného jazierka, údržbu záhrady alebo inú cenovú ponuku je potrebné, aby ste v žiadosti vždy uvádzali požiadavky, veľkosť plochy v m², fotografie aktuálneho stavu plochy a miesto realizácie.

Pôsobenie

3D projekty záhrad

Vážení zákazníci, 3D záhradné projekty spracovávame aj zákazníkom mimo oblasti nášho pôsobenia. Pôsobíme v týchto krajoch: BA, TT, NR. Ostatným zákazníkom vypracovávame projekty bez osobnej návštevy. Komunikácia je riešená formou e-mailu a telefonicky.

Kobercový trávnik

Kobercový trávnik

Vážení zákazníci, pripravili sme pre Vás online objednávku pokládky kobercového trávnika. Objednávka je určená iba zákazníkom, ktorí majú záujem o trávnik aj s pokládkou.

Ekologické práce

Ekologické práce

Vážení zákazníci, ponúkame Vám služby spojené s ekologickými prácami a prípravami pozemkov pred rekonštrukciou alebo realizáciou okrasnej záhrady. Práce spočívajú v pílení a odstraňovaní nežiadúceho porastu a stromov, vypratávaní pozemkov, upratovaní stavebného a iného odpadu po dokončení stavieb. Zabezpečujeme aj kontajnery na likvidáciu odpadu. Služby sú dostupné do 50km v okolí Bratislavy.

Závlahy Hunter

Závlahy Hunter

Vážení zákazníci, pripravili sme pre Vás online formulár na vypracovanie projektu a cenovej ponuky na automatickú závlahu Hunter. Teraz si môžete požiadať o projekt a cenovú ponuku, poprípade zameranie pozemku priamo z Vášho domova úplne jednoducho.

Články na Blogu

Služby

- Realizácie závlah
- Realizácie jazierok
- Realizácie vodopádov
- Pokládky trávnikov
- Strojové úpravy terénu
- Kosenie trávnikov

Naši partneri

Richter Rasen Slovakia - Pestovanie a predaj kobercových trávnikov Bewas - Veľkoobchod závlah Hunter Plantago - Veľkoobchod okrasných rastlín a drevín Begra - Veľkoobchod jazierkovej techniky Takacs - Veľkoobchod agro potrieb Predaj exkluzívneho záhradného nábytku Roberti Rattan Predaj a výroba sudových sáun Ekologické práce Marián Braun Šimon Betko - luxusné záhradné vázy a kvetináče DANAÉ RK LIVE BRATISLAVA, s.r.o. Vaša realitná kancelária Dekoračné kvetináče zo živice Zimné záhrady